Verenigde Staten, groots potentieel

Onze wijnen uit de Verenigde Staten


Rood


Wit


Rosé


Mousserend


Dessert


Rond 1970 arriveerden de eerste wijnen uit Californië aarzelend op de Nederlandse markt. In 1976 vond er een vergelijkende proeverij plaats die de wijnen uit Californië pas echt op de kaart zou zetten. De top van Europa, met namen als Château Haut-Brion en Château Latour, namen het op tegen een aantal Californiërs. Een Californische wijn won tot ieders verbazing glansrijk. Deze proeverij is tot aan 2006 meerdere keren herhaald en de Californische wijn bleef de favoriet, wat het potentieel van Californië bevestigde. In bijna alle staten van de VS wordt wijn geproduceerd maar Californië is met 90% van de totale productie de belangrijkste wijnbouwstaat.

 

Ongeveer 60 procent van de aanplant in Californië bestaat uit blauwe druiven met als belangrijkste rassen Cabernet sauvignon, Merlot, Pinot Noir en Syrah. Al moet hierbij wel opgemerkt worden dat de film Sideways uit 2004 de Merlot in het vedomhoekje zette en zorgde voor een Pinot noir hype. Bij de witte druivenrassen is de Chardonnay sinds jaar en dag de belangrijkste soort. En dan is er natuurlijk de Zinfandel: de ‘eigen’ druif van de Golden State. Deze druif is geschikt voor allerlei wijnsoorten: van een lichte, ietwat zoete rosé tot een krachtige en zware rode wijn met een flink alcoholpercentage.