Australië, niet gehinderd door tradities

Ons assortiment Australische wijnen

Rood



Wit



Rosé



Mousserend



Dessert




Over wijnland Australië

Australië dankt haar wijnbouw aan de Engelsen. In 1788 plantte kapitein Arthur Phillip de eerste druivenstokken in de buurt van Sydney. Druivenplantjes waren een onderdeel van de vracht toen de eerste vloot in Australië arriveerde. De stekjes kwamen uit Zuid-Afrika en Brazilië en waren aan boord gebracht tijdens tussenstops bij Kaap de Goede Hoop en Rio de Janeiro. Toch heeft het tot de jaren zestig van de twintigste eeuw geduurd voordat de interesse voor (droge) wijn goed op gang kwam. Tot dan toe dronk de Australische bevolking liever bier en versterkte wijn. Bijna 40 procent van de Australische wijnen is wit met druivenrassen als de Chardonnay en Sauvignon blanc. Iets meer dan 60 procent is rood met als belangrijkste druiven de Shiraz (Syrah) en Cabernet Sauvignon.

 

De meeste Australische wijnboeren en wijnmakers worden niet gehinderd door traditionele opvattingen. Ze zien het verbouwen van druiven en het maken van wijn als een technologisch proces dat zo verantwoord mogelijk moet verlopen. De opzet van de Australische wijnindustrie verschilt sterk van die in bijvoorbeeld Frankrijk. De wijn­gebieden zijn eigenlijk verschillende afdelingen van een grote wijnfabriek, die ieder op afroep het onderdeel kunnen leveren dat de fabriek nodig heeft. Vier bedrijven leveren 80 procent van de totale Australische wijnproductie. Ter vergelijking: de vier grootste bedrijven van Frankrijk verzorgen minder dan 8 procent van de totale productie.