Duitsland, het land van Koningin Riesling

Ons assortiment Duitse wijnen

RoodWitRoséMousserendDessert
Over wijnland Duitsland

Duitsland ligt van alle grote wijnbouwgebieden ter wereld het meest noordelijk. De wijngaarden liggen op de grens van het gebied waar wijnbouw mogelijk is. Baden, het meest zuidelijke Duitse wijngebied, ligt ter hoogte van het noordelijkste wijnbouwgebied in Frankrijk, de Elzas. Er is een grote diversiteit aan Duitse wijnen, maar ze hebben wel enkele gemeenschappelijke kenmerken. Het grootste deel van de wijnen is wit en veel wijnen hebben mooie fruitaroma’s en opwekkende zuren. Bij het wijnmaken is alles erop gericht om die fruitaroma's te bewaren.

 

Duitse producenten passen hierom veel minder hout­rijping toe dan wijnmakers in andere landen. Duitse wijnen kunnen /mogen een laag alcohol­gehalte hebben.

 

De meeste wijngebieden liggen langs de Rijn en zijn zijrivieren als de Ahr, Moezel, Nahe, Main en Neckar.  De hellingen zijn hier steil, waardoor de invalshoek van de zon gunstiger is. Veel van de wijngaarden zijn beplant met de Riesling en de Müller-Thurgau. De Riesling is de voornaamste kwaliteitsdruif van Duitsland en wordt ook wel “Koningin van de druiven” genoemd. De Rieslingdruif kan wijnen van zeer grote klasse voortbrengen die soms lang houdbaar zijn. Daarnaast zie je ook veel Spätburgunder, de Duitse benaming voor de Pinot noir.  Laat je eens verrassen door onze oosterburen, prosit!