Chili, Toonaangevend in Zuid-Amerika

Chili ligt langs de westkust van Zuid-Amerika. In het oosten wordt Chili begrensd door het hoge Andesgebergte. Ook aan de kust zijn bergen, maar die zijn een stuk lager dan de Andes.  Tussen het kustgebergte en de Andes heerst een ideaal klimaat voor wijnbouw. Doordat Chili zo langgerekt is, zijn er enorme klimaat­verschillen. Het noorden is bergachtig en droog, in het diepe zuiden is de invloed van de zuidpool zelfs merkbaar. Daartussenin is het ‘eeuwig lente’ en zijn er temperaturen rond de 20°C. In dit centrale gebied zijn de omstandigheden ideaal voor wijnbouw. De zomer en het najaar zijn droog, ’s nachts daalt de temperatuur sterk, zodat de wijnstok kan rusten. Deze combinatie zorgt voor een ideale samenstelling van de druif en een goede ontwikkeling van kleur en aroma’s.

 

De Chileense wijnbouw is Frans georiënteerd. De druiven­­aanplant is daar een goede afspiegeling van met blauwe druiven als Cabernet Sauvignon en Merlot. Verder bepalen de witte Chardonnay en Sauvignon blanc het beeld. Daarnaast heeft Chili een eigen  specialiteit, de Carménère,  De eerste Carménère wijnstokken werden rond 1850 van Frankrijk naar Chili gebracht. Door het warmere klimaat dan dat van Europa, is Chili uitermate geschikt om van deze druif kwalitatief zeer goede wijnen te maken.