G.D. VAJRA DOLCETTO D'ALBA DOC

Italie - Piemonte ►

 

De kleur van de wijn is paarsrood en hij zit boordevol aroma's van aardbei, bessen en kersen maar ook hooi, dat doet denken aan de zomerse gemaaide bergweiden. De smaak is toegankelijk, fruitig met zachte tannine en goede frisheid. Aldo Vaira zegt over deze wijn: "Als wijnliefhebbers wisten hoe goed en verteerbaar deze Dolcetto is, dan zouden zij hem dagelijks drinken". Oude wijnstokken in Vergne en Dolcetto die staan in de Ravera wijnhaard in Novello, vormen de basis voor deze wijn. Vaira beschouwt Dolcetto als een druif die volop zon nodig heeft en die alle aandacht en zorg van een Prima Donna verdient. 

  • Familie gesticht in 1972
  • Behoort tot de top van de Barolo
  • De familie Vaira produceert hun Barolo's op tradtionele wijze 

Heerlijke, op het fruit gemaakte, opwekkende wijn uit Piemonte

 

Druivenras dolcetto

 

Art.nr 00706

€ 9,00

  • Beschikbaar
  • Levertijd: 1-3 dagen

Beschrijving

Het wijnbedrijf G.D. Vajra werd in 1972 door Aldo Vajra gesticht. Van zijn grootvader erfde hij wijngaarden in de hoogstgelegen gemeente van Barolo, Vergne. Met zijn vrouw Milena bouwde hij het bedrijf op, met het doel wijn te produceren onder eigen label. De wijnen worden uitsluitend van eigen druiven vervaardigd. In de loop van de jaren zijn dochter Francesca en de zonen Giuseppe en Isidoro ook in het bedrijf actief geworden. Het is een bijzonder familiebedrijf dat door veel innovatie en samenwerking met de universiteit van Turijn een reputatie heeft opgebouwd waarmee zij tot de top van de Barolo behoren. Waar Aldo Vajra ooit startte met de familie wijngaard, is het eigendom van het bedrijf in de loop der jaren uitgegroeid tot meer dan 40 ha. Gelukkig heeft het gamma van Vajra zich niet verengd tot Nebbiolo alleen: door hun vier wijngaarden met Dolcetto te koesteren, zijn zij in staat hier een mooie karakteristieke wijn te maken. De wijngaarden worden duurzaam bewerkt en de oogst wordt handmatig uitgevoerd. De vinificatie duurt 7 tot 15 dagen. Na een korte rijping wordt de jonge wij in het voorjaar gebotteld. 

  • Alcohol percentage 13%
  • Land Italië
  • Ligging wijngaard De druiven komen van oude Dolcetto stokken in de Vergne wijngaard en de Ravera wijngaard in Novello.
  • Regio Piemonte
  • Afsluiting KURK
  • Wijnhuis G.D. Vajra
  • Volume 0.75ltr
  • Wijn/Spijs combinatie Bij carpaccio en antipasti di carne, maar ook bij osso buco en pasta met vleessaus.
  • Leeftijd wijnstok Aangeplant begin jaren '80.
  • Rijping 6 maanden op RVS met een kleine hoeveelheid op hout.
  • Potentiële ontwikkeling 2-4 jaar.
  • Bodem type Kalkhoudende grond van reeds miljoenen jaren oud.
  • Druivenras dolcetto
  • Jaar 2017