Wat kost een fles wijn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat bepaalt de prijs van een fles wijn?

Er zijn wijnen te koop vanaf een paar euro tot duizenden euro's per fles. Wanneer kun je zeggen dat een wijn een goede aankoop is of dat het de prijs waard is? Natuurlijk heeft dit te maken met persoonlijke smaak, hoeveel je wilt uitgeven maar zeker ook de beschikbaarheid en kwaliteit van de wijn.

 

Als we naar de prijsopbouw van wijn kijken kan de prijs wel degelijk iets zeggen over de kwaliteit. De vaste kosten voor een fles zonder de wijn liggen vrij hoog (rond de 3 euro) en is bijna voor elke fles wijn gelijk. De factoren die niet in deze prijs zitten en het verschil maken in kwaliteit - en dus de prijs - zijn de druiven, het productieproces en grond en omgeving waar de druiven groeien; het terroir. 

  

De prijs van een fles wijn is opgebouwd uit de volgende componenten: 

• Druiven (het belangrijkste ingrediënt)

• Productiekosten (kelder benodigdheden, het gebouw en personeel)

• Fles, etiket, capsule, afsluiting (kurk of schroefdop)

• Doos of kist

• Transport (naar NL en naar jou)

• Importheffingen (buiten EU wijnen)

• Accijns

• Verpakkingsbelasting

• Marge

• BTW 21% over de verkoopprijs

 

Stel je stopt 1 euro aan wijn in de fles (wat erg weinig is), dan kom je al op een prijs van minimaal € 4,00 per fles. Dan kun je uitrekenen dat bij een wijn tussen de 6 en 10 euro meer geld overblijft voor de wijn zelf. Dit is toch waar het uiteindelijk over gaat, de inhoud. 

 

De wijnen die het verschil maken in kwaliteit zijn de wijnen waar wij ons bij wijnlinQ op richten. De kunst is om deze pareltjes voor een redelijke prijs en uitstekende kwaliteit te vinden. Als wij een redelijke prijs betalen aan de wijnboer, dan heeft hij de mogelijkheid om te investeren in de kwaliteit van de wijngaarden, in kelderapparatuur en kennis en kunde om steeds betere wijn te maken. En dat proef je!

 

Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om of je de wijn lekker vindt of niet, wij zijn ervan overtuigd dat die kans groter is als je meer dan 6 euro uitgeeft aan een fles wijn. En wellicht smaakt hij nog iets lekkerder als je weet dat er een wijnboer hard aan gewerkt heeft....Proost!