Rioja, kwaliteit aan de oevers van de Ebro

La Rioja, het meest prestigieuze wijngebied van Spanje, ligt aan beide oevers van de Ebro. Een zij-rivier van de Ebro is de Rio Oja en daaraan ontleent het gebied zijn naam. Het wijngebied bestaat uit drie deelgebieden: in het noorden de Rioja Alavesa, in het noordwesten de Rioja Alta en in het oosten de Rioja Baja. Rioja Baja ligt minder hoog dan de twee andere deelgebieden en het klimaat is hier relatief droger en warmer. Deze wijnen zijn rijper, warmer en soms minder subtiel. Ze zijn daarom meestal ook minder duur. Er bestaan zowel rode-, witte- als rosé Rioja's.

 

 

Rioja was de eerste Spaanse wijnstreek die in 1925 de status Denominación de Origen (DO) kreeg. In 1991 werd de DO Rioja bevorderd tot

Denominación de Origen Calificada (DOCa). Deze DOCa-status geldt alleen voor wijnen van de hoogste kwaliteit, die over een lange periode bewezen hebben die kwaliteit te kunnen garanderen.

Rode Rioja is bijna altijd een assemblage van verschillende druivenrassen en/of druiven uit de verschillende gebieden:

-Tempranillo: dit is de belangrijkste druif. Hij rijpt vroeg, en daaraan dankt hij zijn naam: temprano betekent vroeg. 

-Garnacha tinta: Dit is de Franse Grenache. Hij groeit vooral in Rioja Baja, maar speelt een belangrijke rol in bijna alle Rioja’s.

-Mazuelo en Graciano:  Vooral gebruikt in de traditionele Rioja’s.

-Viura: Klassieke wijnhuizen gebruiken deze witte druif soms in de assemblage.

 

Veel witte Rioja’s worden tegenwoordig als een frisse, vrij eenvoudige witte wijn gemaakt. Enkele huizen maken echter nog witte wijnen op

de klassieke, oxidatieve manier. Deze hebben een volle en rijke smaak. Voor witte Rioja gebruikt men de volgende druiven:

-Viura: de belangrijkste druif voor witte Rioja.

-Malvasía

-Garnacha blanca

 

De Spaanse wet geeft aan hoe lang een wijn moet rijpen om deze als Joven, Crianza, Reserva of Gran Reserva aan te duiden. In Rioja zijn

deze rijpingseisen nog strenger dan de Spaanse wet.

DOCa Rioja (Joven)

Staat er alleen Rioja op het etiket is het een jonge wijn. Vroeger werd deze wijn aangeduid als “Joven” (jong in het Spaans). Deze wijn is fris met

de smaak van rood fruit. De wijn heeft nooit of heel kort op hout heeft gelegen. Deze wijnen kunnen het jaar na de oogst op de markt gebracht worden.

DOCa Rioja Crianza

De rode Crianza komt pas in het derde jaar na de oogst op de markt. Hij heeft minimaal één jaar op gebruikte eikenhouten vaten gerijpt en de

rest van de tijd op fles. De wijn behoudt zijn fruitige karakter, maar heeft iets meer diepgang dan de Joven.

De witte Crianza kan na één jaar op de markt gebracht worden. In dat jaar heeft hij een houtrijping van minimaal zes maanden gehad.

DOCa Rioja Reserva

De rode Reserva mag niet voor het vierde jaar op de markt gebracht worden. De minimale houtrijping is twaalf maanden in nieuwe eikenhouten vaten met aansluitend een flesrijping van 24 maanden, of omgekeerd.

De witte en rosé Reserva mogen pas na twee jaar verkocht worden en moeten zes maanden op vat liggen.

DOCa Rioja Gran Reserva

De aanduiding Gran Reserva is alleen voor wijnen van een uitzonderlijk oogstjaar. Dit is de absolute top van de Rioja.

De rode Gran Reserva mag pas in het zesde jaar op de markt komen, na een houtrijping van twee jaar en een flesrijping van drie jaar.

Witte en rosé Rioja Gran Reservas zijn zeer zeldzaam. Ze kunnen pas na vier jaar verkocht worden. Hiervoor is een houtrijping van zes maanden vereist.

 


Onze Rioja wijnen