De Amarone, Recioto en Ripasso. Italië op zijn mooist!

Valpolicella is een wijnbouwgebied, oostelijk van het Gardameer bij Verona in de Veneto. Het merendeel van de Valpolicella wijnen is een normale droge wijn, de Valpolicella Classico. Dit is een lichtrode, niet al te zware wijn met een bouquet van kersen en heeft een licht bittere afdronk. Qua kwaliteit staat net hierboven de droge Valpolicella Superiore. Dit is een "normale" Classico  maar dan versterkt met een tweede fermentatie (gisting) op de druivenschillen die zijn overgebleven van de Amarone, of met een scheutje Amarone wijn. De Valpolicella Superiore heeft dan ook een iets hoger alcoholgehalte. Wat bij velen niet bekend is dat er naast deze basiswijnen in deze streek ook de top van Italië gemaakt wordt; de Recioto, Amarone en Ripasso.

 

 

Recioto della Valpolicella

Recioto is een geweldige zijdezachte rode dessertwijn die met zijn zoete smaak iets op port lijkt en al in de tijd van de Romeinen werd gemaakt. Alleen de gedeeltes van de druiventrossen die voortdurend in de zon

hebben gehangen, komen in aanmerking om gebruikt te worden. De Recioto wordt gemaakt van de druivenrassen Corvina, Rondinella en Molinara. Ze worden wat later geoogst, normaal gesproken zo half oktober om er zeker van te zijn dat ze rijp genoeg zijn. De druiven worden voordat ze worden geperst eerst minimaal vier maanden gedroogd op matten van bamboe of stro, de zogenaamde “methode Appassimento”, totdat ze een derde van hun vocht verliezen en een enorme concentratie aan suikers en aroma’s overhouden. De recioto blijft zoet omdat de gisting halverwege wordt gestopt zodat er restsuikers overblijven. Na 24 maanden te hebben gerijpt op eikenhouten vaten smaakt Recioto wijn naar heerlijk zoet fruit, bramen en blauwe bessen, is hij dieprood van kleur en heeft hij een lange en elegante afdronk. De Italianen noemen hem liefkozend ‘Nostro dolce amico’ (‘onze zoete vriend’).

 

Amarone della Valpoliccella

Net als de Recioto wijn wordt de wereldberoemde Amarone gemaakt van de druivenrassen Corvina, Rondinella en Molinara en minimaal vier maanden gedroogd voordat ze worden geperst. Het verschil is dat de gisting niet gestopt wordt en bijna alle suikers worden omgezet in alcohol. Je hebt nu een droge wijn. De Amarone legende begint in 1938 in een wijnkelder in het gehucht Novare gelegen in de Valpolicella wijnstreek ten noorden van Verona. In die tijd was Gaetano dall'Ora, manager van de wijncoöperatie, op zoek naar een manier om het hoge suikergehalte van Recioto te verminderen. Op een dag in 1938 liet zijn kelderknecht, Adelino Lucchese, hem een monster proeven uit een vat dat per ongeluk in een hoek van de kelder was blijven liggen. De langdurige periode dat de wijn bewaard was gebleven had bijna alle suikers tot alcohol omgezet, waardoor een drogere, meer bittere wijn was ontstaan. De legende vertelt dat Adelino uitriep, ‘maar baas dit is niet bitter (amaro), het is amarone!’ en zo zou de wijn haar naam hebben gekregen.

 

Ripasso della Valpolicella

Dit is de ‘Baby-Amarone’. ‘Ripasso’ betekent ‘herpasseren’. De manier waarop deze wijn wordt gemaakt is bijzonder. De beste jonge Valpolicella wijn (ook gemaakt van de druivenrassen Corvina, Rondinella en soms Molinara) wordt vermengd met de uitgeperste (gedroogde) druivenschillen waarvan eerder de Amarone wijn is gemaakt en er vindt een tweede gisting plaats. Na deze gisting rijpt de wijn 12 maanden op eikenhouten vaten en nog 6 maanden in de fles. Door het toepassen van de Ripasso techniek ontstaat er een prachtige robijnrode, volle en complexe wijn. Deze wijn zit zo’n beetje tussen de “normale” Valpolicella (de droge wijn uit dit gebied) en de Amarone in. Zowel qua prijs als qua beleving. Een echte aanrader!