Sauternes, het zoete goud uit de Bordeaux

Het gehucht Sauternes ligt 40 kilometer ten zuidoosten van de stad Bordeaux, in het zuidelijke deel van het district Graves en is wereldberoemd om de intens zoete en rijke dessertwijnen. Er zijn vijf gemeenten die de appellation Sauternes mogen voeren. Dat zijn naast Sauternes zelf de buurwijnproducenten Bommes, Fargues, Preignac en Barsac. Barsac heeft zelfs een eigen appellation, al mag het ook die van Sauternes gebruiken. Er wordt hoofdzakelijk Sémillon, Sauvignon Blanc en Muscadelle aangeplant. De assemblage kan per château verschillen. Meestal is het aandeel Sémillon 70%, omdat dit druivenras door de dunne schil het meest gevoelig is voor de Botrytis.

 

 De wisselwerking tussen vocht en warmte biedt een ideaal klimaat voor de ontwikkeling van de schimmel Botrytis cinerea of Pourriture noble (Edele rotting), die de druivenschil aantast. Hierdoor verliezen de druiven veel vocht, zodat een geconcentreerd, extreem zoet sap overblijft.

 

De ‘edele rotting’ tast de druiven echter niet gelijkma­tig aan, waardoor het vaak nodig is om verschillende malen achter elkaar te plukken. De ervaren plukkers plukken alleen de mooie ineengeschrompelde druiven. Dat kan dus alleen druif voor druif gebeuren. Achter de plukker komt

een controleur, die kijkt of er geen goede druiven zijn achtergebleven. Dit proces vergt veel tijd, waardoor de oogst lang kan duren: tot oktober en zelfs november. Ondertussen mag het niet hevig regenen, want dan gaat de (resterende) oogst verloren. De wijnboer in Sauternes is overgeleverd aan de genade van de weergoden. Het is alles of niets.

De productie van deze liquoreuze wijnen is dus een riskante en arbeidsintensieve onderneming. Door de zorgvuldige oogst en de lage opbrengst aan druiven per hectare en de hoge risico’s zijn de wijnen dan ook kostbaar.

 

Sauternes-wijnen hebben een kenmerkende diep gouden kleur die zich tijdens de rijping op fles ontwikkeld naar amber. De aroma’s zijn complex en intens. De primaire aroma's zijn amandel, kweepeer, mango, ananas, geroosterde perzik, gedroogde abrikoos en passievrucht. Net als bij de Sémillons, toetsen van bijenwas, amandelen en hazelnoten. Ze zijn zeer verfijnt en uitstekend in balans.

 

Het in Sauternes gelegen Château d‘Yquem is wereldwijd beroemd geworden met de legendarische wijnen die zij produceren. Het wijnhuis is de hoogst geclassificeerde Sauternes en is in 1855 bij de classificaties van Bordeaux als enige Premier Grand Cru Classé Sauternes ingedeeld. De wijn is supergeconcentreerd in kleur, geur en smaak. Een Château d‘Yquem kan bijzonder lang bewaard worden. De hoge kwaliteit van de wijn van dit château is duidelijk terug te zien in de prijs. In 2011 werd een recordbedrag van €85.000 neergeteld voor een fles Château d‘Yquem uit 1811.

 


Onze Sauternes wijnen