Tokaji, de wijn van koningen...

Tokaji Aszú is een dessertwijn gemaakt van overrijpe druiven en worden op een speciale wijze bereid. De Hongaren hebben de productiemethode eigenlijk aan de Turken te danken. Toen die in 1620 de streek aanvielen, kon de oogst pas in november worden binnengehaald. Daardoor begonnen de druiven uit te drogen en te verschrompelen, het verschijnsel Botrytis cinerea (edele rotting) trad op.

 

 

 Door Botrytis neemt het suikergehalte van de druiven toe en het zuurgehalte af. Om iets van het jaar te redden werden de druiven toch verwerkt. Tot ieders verbazing bleek deze wijnrot het suikergehalte te verhogen en de smaak van de wijn te verbeteren.

 

 De wijn wordt van drie Hongaarse druivenrassen gemaakt. De bekendste is de Furmint (voor de zuren), die wordt aangevuld met de Hárzlevelü

(ideaal voor edele rot) en de Sarga Muskotály (gele Muscat, exotische druif).  

 

Tokaji Aszu

Het woord Aszu betekent in het Hongaars gekonfijt. De puttonyos is de houten draagzak die als maateenheid geldt. Deze draagzak heeft een inhoud van ongeveer 25 kg Aszu druiven. Vervolgens gaan er meerdere puttonyos in 136 liter droge wijn. Wanneer er op het etiket vijf  puttonyos vermeldt wordt, zijn er vijf emmers met edel gerotte druiven toegevoegd. Hoe hoger het aantal puttonyos, hoe voller en zoeter de dessertwijn zal zijn.

 

Al jarenlang is er discussie over de kwaliteit van de Aszú wijnen uit Tokaji. Om dit voor eens en altijd te laten stoppen, heeft men voorgesteld om vanaf 2013 alleen nog maar Aszú wijnen te maken met een minimaal restsuikergehalte van 120 gram per liter. Dit is gelijk aan de huidige Aszú 5

puttonyos. Simpel gezegd: dit betekent dat alle wijnen met minder dan 120 gr/l, oftewel de 3 en 4 puttonyos, niet langer gekwalificeerd mogen worden als Aszú wijn. Sinds 2014 mogen alleen nog de kwalificaties 5 en 6 puttonyos gebruikt worden.

 

Tokaji Aszú Eszencia

De Tokaji Aszú Eszencia is ruim 200 jaar oud. Het is feitelijk de Tokaji Aszu 7 puttonyos met tenminste 180 gram restsuiker per liter. Ze vormde de brug tussen de 6 puttonyos en de Tokaji Eszencia. En dat geeft in de praktijk een hoop verwarring. Tokaji Aszú Eszencia of Tokaji Eszencia. Daarom hebben de Hongaarse autoriteiten besloten dat de Tokaji Aszú Eszencia benaming vanaf 2009 niet meer gebruikt mag worden.

 

Eszencia

Tokaji Eszencia is de meest zeldzame en meest waardevolle Tokaji. De met de hand geoogste Aszu druiven worden voor een aantal dagen verzameld in een vat. Alleen door het eigen gewicht van de druiven verzameld zich hoog geconcentreerde sap van Aszu kwaliteit op de bodem van het vat. Dit is het sap waar de Tokaji Eszencia van wordt gemaakt. Het fermentatie of gistingsproces wat daarna ontstaat, gaat extreem langzaam en leidt tot een wijn met een zeer bescheiden alcohol percentage van enkele procenten. Het restsuikergehalte van Eszencia is minimaal 450 gram per liter. Eigenlijk is de Eszencia is eigenlijk een unieke elixer, super geconcentreerd.

 


Onze Tokaji wijnen