Port, uniek versterkt uit Portugal

In Portugal werd al wijn verbouwd ver voor het jaar nul. Port ontstond pas later, in de 17e eeuw. Engeland raakte toen in een oorlog verwikkeld met Frankrijk, waardoor ze geen wijnen uit Frankrijk meer konden importeren. Hierdoor weken de Engelsen voor hun wijnimport uit naar Portugal. Het enige nadeel: De boottocht terug naar Engeland was lang. Hierdoor vergingen veel wijnen. Als oplossing voegden de Engelsen wijnalcohol toe aan de vaten met wijn, wat ervoor zorgde dat de gisting stopte. Zo bleef de wijn langer goed en ontstond de smaak van port zoals wij hem kennen!

 

De verschillende soorten port

Port is een versterkte wijn met 18 tot 20% alcohol en komt uit het Dourogebied. Er zijn diverse soorten port, waarvan de Ruby (robijnrood) en de Tawny (taankleurig) de meest bekende zijn. De stijl van het huis is bepalend voor de smaak en anders dan met wijn hebben de meeste Ports geen oogstjaar op het etiket. Dat geldt niet voor de Vintage Port, die uitsluitend in exceptioneel goede jaren gemaakt wordt. Daar staat het jaar dus wel op vermeld. Hieronder staan de verschillende soorten port op een rij:

 

Ruby port

Dit is een relatief jonge port die wordt gemaakt van druiven uit verschillende oogstjaren om zodoende een voor het betreffende porthuis kenmerkende smaak te behouden. Het is een krachtige, fruitige dieprode wijn . U vindt hier geen oogstjaar op hetetiket en het is geen port om lang te bewaren. Reserve Ruby PortEen Ruby Port met tenminste 5 jaar houtrijping, samengesteld uit de mooiste wijnen van verschillende jaren. Voorheen droeg deze port de naam Vintage Character Port. Maar deze naam is per januari 2006 verboden.

 

Tawny port

Tawny port wordt gemaakt van druiven uit verschillende oogstjaren, die gedurende uiteenlopende perioden zijn gerijpt op houten vaten. De rode kleur van de wijn verandert tijdens de rijpingsperiode op houten vaten in een taankleur, vandaar de naam Tawny. er ontwikkelt zich een bouquet van gedroogde vruchten en hout; hoe ouder de wijn, hoe sterker de aroma's worden. 

 

Aged Tawny Port

Dit is een tawny port die een bepaalde vastgestelde tijd heeft doorgebracht in houten vaten. De leeftijdsaanduiding staat op het etiket en de meest voorkomende aanduidingen zijn 10-20-30- en 40 oude tawny port. Dat wil zeggen dat de inhoud minimaal zolang op hout is gerijpt, meestal wat langer omdat deze tawny’s nog steeds een blend zijn van verschillende oogstjaren.

 

Colheita

Tawny van één enkel oogstjaar van superieure kwaliteit. Rijpt lang op vat, minimaal 7 jaar, vaak veel langer, van zijn prille jeugd tot aan het moment van bottelen. Tijdens het rijpen op hout ondergaan de jonge fruitige en frisse aroma's veranderingen door het oxidatieproces en wordt er plaats gemaakt voor een bouquet van gedroogde vruchten, hout en specerijen. Bij het ouder worden verbetert de soepelheid en de balans. Het bouquet wordt steeds complexer en de kleur verandert in een gouden tint. In Colheita port zijn ook de kenmerken van het oogstjaar terug tevinden. Evenals het oogstjaar vermeldt het (rug)etiket ook het jaartal van botteling.

 

Single Quinta Port

Een aantal porthuizen produceren een aantal soorten port die afkomstig zijn van één enkele wijngaard. Deze categorie bevat meestal, colheita en vintage ports, maar andere soorten zoals bijv. witte port, komen ook voor. De single quinta ports kunnen van een uitstekende kwaliteit zijn.

 

Vintage Port

Vintage port staat aan de top van de porthiërarchie. Het is een product van één uitzonderlijk jaar en altijd afkomstig van de allerbeste wijngaarden, gemiddeld zijn er 3 vintage jaren per decennium. Van de totale productie aan portwijnen is maar 1% Vintage port. Goed bewaarde vintage ports behoren tot de oudste wijnen van de wereld, die nog uitstekend drinkbaar zijn. Toch wordt deze port al na twee jaar houtrijping ongefilterd gebotteld. Hierna rijpt de wijn langzaam nog tientallen jaren op fles. Op jonge leeftijd is de vintage port vol en fruitig met heel veel tannine; het duurt zeker 15-20 jaar voor de beste vintage port op dronk begint te komen, uit de legendarische jaren kun je daar gerust nog 20 jaar bij optellen. Tijdens de rijping in de fles vormt zich een zware droesem (depot). Daarom moet een vintage worden gedecanteerd.

 

Late Bottled Vintage (LBV)

Dit is een vintage port die langer op houten vaten heeft gelegen en daarna meestal gefilterd wordt gebotteld. Dus geen depot in fles, maar ook niet zoveel ontwikkeling nadien. Deze soort blijft tot ongeveer 10 -12 jaar na het oogstjaar heerlijk smaken, zij het wat lichter en minder geconcentreerd dan Vintage port.

 

White Port (Branco)

Witte port gemaakt van witte druiven. Droog, halfdroog of zoet van smaak. Deze port kunt u uitstekend gebruiken als aperitief. Tevens verkrijgbaar als Reserve Dry White met een houtrijping van acht jaar. Er zijn (beperkt) een aantal soorten met een lange houtrijping: 10 years, 20 years, 30 years en 40 years old white port.

 

Rosé port

Pas sinds 2009 is rosé port wettelijk erkend als officiële portsoort. In tegenstelling tot de andere typen port is de rosé port niet houtgelagerd en daardoor iets levendiger, frisser en fruitiger van stijl.

 

Een aantal van onze onze Port wijnen