Madeira, de perfecte balans

Madeira wijnen zijn versterkte wijnen. De madeira moet een alcoholpercentage van 16 tot 18 procent hebben en zijn gevormd door rijping met warmte en zuurstof. Het effect van verhitting noem je  “maderiseren”. Deze term heeft bij andere wijnen een negatieve betekenis, het is een vorm van bederf; de wijn heeft op een te warme plaats gelegen. Madeira wordt er juist lekkerder van!

 

Voor het verwarmen kunnen twee methoden gebruikt worden t.w.: "Canteiro" waar de wijn langzaam (jaren) in vaten wordt  "gestoofd" in warme vertrekken of onder de zon. De tweede methode is  "Estufagem" waar de wijn 3 maanden verhit wordt. Er zijn twee soorten estufa’s: de “armazen de color”, verwarming in houten vaten, en de “cubas de color” verwarming in kunststof keramieken vaten van 20.000 tot 40.000 liter.  Alle 3 jaar oude Madeira’s zijn geproduceerd in estufa’s.

 

De eenvoudige Madeira’s komen na 3 jaar op markt, de mooiste Madeira’s na 10 jaar of nog veel later. Het belangrijkste kenmerk van Madeira is de balans van fris zuur en zacht zoet en de complexe aroma’s ontstaan door rijping. Er zijn verschillende stijlen, afhankelijk van de druif, rijpingstijd en het wijnhuis. De dominante aroma's zijn; gebrande karamel, walnoot, perzik, hazelnoot en sinaasappelschil.

 

Alle Madeira’s hebben een hoge zuurgraad en zoet in diverse gradaties, maar is nooit dik of plakkerig. Het zoet in de wijn is onvergiste druivensuiker, maar Madeira kan ook na de versterking met alcohol worden aangezoet met ingekookt druivensap. Het hoge zuur zorgt voor de juiste balans. Deze zoet/zuur-balans maakt Madeira zeer toegankelijk.

 

De stijlen van Madeira zijn:

 

Sercial -  De droogste stijl

Verdelho -  Half droge, evenwichtige stijl

Boal (of Bual) - Half zoet, rijk van aroma en smaak

Malmsey/Malvasia -  Aromatisch, zacht en zoet

 

 

De kwaliteitsniveau's zijn:

 

Vinho de Granel 

Zeer eenvoudige Madeira, vaak jong, vooral bedoeld om te koken.

Rainwater

Minimaal drie jaar gerijpt. Een lichte eenvoudige wijnstijl, minder geoxideerd, halfdroog, altijd licht van kleur.

Finest

Basismadeira die minimaal drie jaar heeft gerijpt. Meestal een acceptabele tot goede kwaliteit.

Reserve, Special Reserve en Extra/Exclusive Reserve

Hier begint het echt interessant te worden - maak ook een stukje duurder. De Reserve heeft vijf jaar gerijpt in houten vaten en is complexer dan de Finest. Special Reserve heeft minimaal tien jaar gerijpt. Extra of Exclusive Reserve zelfs vijftien jaar. Deze Madeira's worden ook wel Canteiro's genoemd.

Solera

Gemaakt van een van de vijf edele druivenrassen, van meerdere oogstjaren.

Colheita

Wordt gemaakt van de druiven uit één oogstjaar maar krijgt een kortere rijping dan de Vintage Madeira. Mag het oogstjaar op de fles vermelden maar met de term Colheita.

Vintage Madeira

De Rolls Royce onder de Madeira's. De rijping heeft minimaal twintig jaar geduurd, maar dat kan net zo goed het dubbele zijn. De Sercial is de droogste van de Vintage Madeira's, de Verdelho en Boal zijn zoeter en de Malmsey is het zoetst.

 

Bewaar een Madeira wijn altijd rechtop staand. De zuren van Madeira zijn zo sterk, dat zij de kurk aantasten als de fles liggend bewaard wordt. 

 


Onze Madeira wijnen